Behandelingen

Kinesitherapie en revalidatie


De betekenis van kinesitherapie zit in de naam. Therapie door beweging. Via zowel oefen- als manuele therapie behandelen we uw klachten en krijgen we u terug in beweging.

Wij begeleiden u graag in uw individueel traject. Gaande van post-operatieve revalidaties (denk aan een nieuwe knie of een peeshechting aan de schouder) tot sportblessures, gangrevalidatie of de revalidatie van rug- en nekpijn.

We begeleiden u zorgvuldig doorheen uw hersteltraject. U wordt bij ons ook niet aan uw lot overgelaten. We verzorgen de nodige educatie en een persoonlijk oefenprogramma voor thuis. Indien u zich niet naar de praktijk kan verplaatsen, komen we op huisbezoek.

Osteopathie


We krijgen vaak de vraag: “wat is nu juist osteopathie?”. Osteopathie is een manier om bepaalde lichamelijke klachten te benaderen, bedacht door de Amerikaan A.T. Still. Het basisprincipe van de osteopathie is tot op de dag van vandaag “the arterial rule”. Oftewel, waar doorbloeding is, is leven en waar beweging is, is er doorbloeding. Tijdens een osteopathische sessie zullen we dus trachten de doorbloeding naar de getroffen regio’s zo goed mogelijk te herstellen. Dit helpt op zijn beurt het lichaam om zichzelf te herstellen.

Vaak wordt gezegd dat de osteopathie “holistisch” is. Wat bedoelt men hier juist mee? Hiermee wordt bedoeld dat een osteopaat uw klacht altijd in zijn geheel zal bekijken. Tijdens een osteopathisch consult voor bijvoorbeeld de rug kan het dus zijn dat we starten aan het hoofd of aan de voeten omdat de klachten hier hun ontstaan kunnen hebben. Verder zijn we ons ook bewust van de invloed die de organen hebben op het bewegingsstelsel en vice versa Zo zullen we wanneer aangewezen ook visceraal (de organen) en craniaal (de schedel en de craniale zenuwen) werken en de nodige educatie geven.

 

Hoe doen we dit?

 

We beginnen iedere sessie zoals iedere andere sessie. Met een grondig vraaggesprek. Hierna gaan we over tot een uitgebreid klinisch onderzoek waarin we gaan kijken hoe we uw probleem het beste aanpakken.

Een grondige observatie van de statiek is hierbij heel belangrijk. Hierna gaan we verder naar een specifiek onderzoek en een beweeglijkheidsonderzoek. We zullen ook altijd screenen op rode vlaggen.

Thomas is momenteel laatstejaars student aan de Belgian School for Osteopathie (Belso). Hij schrijft momenteel een thesis over de effecten van osteopathie bij Tinnitus (oorsuizen). Indien u hieraan lijdt en wilt deelnemen kan u contact opnemen. Deze behandelingen zijn gratis.

 

 Waarbij kan de osteopathie helpen?


Aandoeningen van het bewegingsstelsel

  • Nek- en rugklachten
  • Hoofdpijn
  • Tinnitus
  • Temporo-mandibulaire klachten (de kaak)
  • Radiculopathie of andere inklemmingen van het perifere zenuwstelsel (na uitsluitsel van rode vlaggen!)
  • Klachten aan de ledematen
  • Overige: U mag altijd bellen voor de toepasbaarheid op uw specifieke klacht

 

Viscerale aandoeningen

  • Constipatie
  • Diarree
  • Buik- en darmkrampen


Osteopathie bij kinderen en adolescenten

  • Thomas behandelt momenteel nog geen baby’s. Hiervoor verwijzen we graag door naar een concullegae die hierin gespecialiseerd is.
  • Verder kan u wel bij ons terecht voor klachten van kinderen vanaf 7 jaar.


Dry Needling


Hebt u last van pijnlijke spierknopen of uitstralende pijn afkomstig van de spieren? Dan kan dry needling iets voor u zijn. Bij dry needling prikken we met een naaldje de pijnlijke punten en harde strengen in de spier zorgvuldig aan. Dit lokt kleine krampjes uit, hetgeen voor een sterke lokale doorbloeding zal zorgen en de reflexboog van de spier naar het ruggenmerg zal kalmeren.

Een sessie dry needling start eerst met een grondig vraaggesprek en onderzoek. We kijken eerst of er al dan niet een indicatie is om te prikken en sluiten eventuele rode vlaggen uit. Hierna gaan we op zoek naar de relevante spieren en triggerpoints die we in deze terugvinden. Dan kunnen we prikken. Eerst worden zowel de te prikken regio als de handen van de therapeut grondig ontsmet. Vervolgens wordt het naaldje ingeprikt en gaan we met de naald op en neer op zoek naar “local twitch responses” (krampjes van de spiervezel).

Afsluitend doen we nog een nabehandeling. De bestaat voornamelijk uit zachte weefsel technieken, mobilisaties en stretching).

Thomas volgde het volledige traject van Dry Needling Gent en voltooide het eindexamen met vrucht. Voor meer informatie over dry needling of de opleiding kan u terecht op https://www.dryneedling-gent.be/.

Let op! Dry needling is geen volwaardige behandeling op zichzelf. Wij zien het eerder als een toevoeging binnen een bredere aanpak.